Taşikardi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Son yıllarda ciddi bir artış içerisinde olan kalp hastalıklarından birisi olan taşikardi, tedavi edilmezse oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple hastalığın semptomları görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır. Bu içeriğimizde taşikardi hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
İşte taşikardi hakkında her şey...
Taşikardi Nedir?
Taşikardi, kalp atış hızının normal değerlerin üzerinde artmasına bağlı olarak gelişen bir kalp hastalığıdır. Yetişkin bir insanın kalbi dakikada ortalama 60 ile 100 arası atım yapmaktadır. Bu kalp atışlarının 100 atımdan daha fazla olması taşikardi olarak nitelendirilmektedir.
Fakat bu değer yetişkinler için geçerlidir ve yaşa bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Taşikardi, kalbin çok fazla çalışıp, kalp kaslarının yorulmasına sebep olabileceği için, tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Taşikardi Hastalığının Nedenleri
Taşikardi, genellikle kalbin normal elektriksel uyarı sisteminin bozulması sonucu, kalbin pompalama eylemini kontrol edememesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Fakat aynı zamanda bazı hastalıklar ve şartlar taşikardi oluşumuna neden olabilmektedir.
Bunlar bazı ilaçlara verilen reaksiyonlar, konjenital kalpteki elektriksel yolu anormallikleri, kalpteki doğumsal anormallikler, çok fazla miktarda alkol tüketmek, uyuşturucu ilaçlar kullanmak, kafeinli içecekler, ani korku ve stres yaşamak, fazla egzersiz, elektrolit dengesizliği, koroner arter hastalıkları, kalp kapakçığı hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp kası hastalıkları, tümörler, enfeksiyonlar, hipertansiyon, hipertiroiditi, anemi, akciğer hastalıkları ve sigara kullanmak gibi faktörlerdir.
Taşikardide Gelişebilecek Komplikasyonlar
Taşikardide oluşabilecek komplikasyonlar, taşikardinin şiddetine, tipine, miktarına, sürekliliğine ve diğer kalp koşullarına bağlı olarak gelişmektedir. Oldukça farklı şekillerde gelişebilecek taşikardiden şüpheleniyorsanız bir an önce doktora görünmelisiniz.
Taşikardide gelişebilecek olan komplikasyonlar kan pıhtılaşması, kalp yetmezliği, bayılma nöbetleri ve ani ölümdür. Oldukça ciddi sonuçları olan bu rahatsızlığı dikkate almalı ve uzmana başvurmalısınız. Alanında uzman doktor altta yatan nedenleri tespit ederek sorunları çözecektir.
Taşikardi Belirtileri
Taşikardi ilerleyen yaşlarda daha sık görülme olasılığı bulunan bir rahatsızlık olup, daha çok kalp krizi yaşayan kişilerde rastlanır. Yorgunluk, çarpıntı, baygınlık, gözlerde kararma hissi, nefes darlığı ve göğüste şiddetli ağrı belirtilerini veren bu rahatsızlık ölümlere yol açabilir.
Taşikardi sorunu yaşayanlar hayatında bir takım değişiklikler yapmalılardır. Örneğin alkol ve kahveden uzak durulmalı, stresten kaçınmalı ve bazı ilaçların tüketimine dikkat etmelidirler. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürülebilmektedir.
Taşikardi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Taşikardide kullanılan tedavi yöntemleri ilaç, kateter ablasyonu, kalp pili ve ameliyattır. Taşikardi rahatsızlığına bağlı olarak hastanın tansiyonunda belirgin bir düşme, nefes darlığı, baygınlık ve göğüste dayanılmaz sızı şikayetleri oluşmuşsa elektroşoklu tedavi uygulaması yapılmalıdır. Bu rahatsızlığın en etkili tedavi yöntemi budur.
Taşikardide kimi zaman ameliyat gerektiren durumlar da ortaya çıkabilir. Ameliyat yöntemiyle kalp atış hızı süratlenen bireyin kalbine ömürlük kalp pilleri yerleştirilmektedir. Bu kalp pilleri kalbin atış hızını düzenlemekte oldukça etkilidir.