İç Anadolu'nun Gözdesi Sivas'ta Gezilecek 20 Yer

Selçuklu döneminin göz bebeği ve Anadolu'nun en önemli şehri olan Sivas, İpek Yolu üzerinde yer aldığından dolayı asırlar boyunca her zaman canlı kalmayı başarmış. Birçok tarihi mekana sahip olan Sivas, Kangal köpeği, doktor balıkları ve Divriği Ulu Cami'siyle Dünya'da adını duyurmayı başarmış olan bir şehir. Bu sebeple birçok turisti kendisine çeken Sivas yöresel lezzetleriyle ilgi görüyor.
Tüm bunlardan yola çıkarak hazırladığımız içeriğimiz, Sivas'a gitmek isteyenler için rehber niteliği taşıyor. Sivas'ın hem tarihi hem de doğal güzelliklerini barındıran listemiz, şehrin görülmesi gereken turistik mekanlarından oluşuyor.
Sivas'ta Gezilmesi Gereken 20 Yer
İşte Sivas'a gittiğinizde gezip görmeniz gereken yerler...
1. Divriği Ulu Cami
Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren ilk yapı olma özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Divriği Ulu Cami, 1228-1229 yıllarında Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından yaptırılmış. Darüşşifa ve türbeden oluşan bu eşi benzeri olmayan yapı, Anadolu'daki taş işçiliğinin en büyük örneğidir. İki katlı darüşşifası ile hastaların su sesiyle beraber iyileşmesini sağlayan bu yapı, Dünya'da örnek gösterilen eski hastaneler arasındadır.
Darüşşifa Taç Kapısı, Şah Mahfili Taç Kapısı, Cami Kuzey Taç Kapısı ve Cami Batı Taç Kapısı olmak üzere 4 farklı girişi olan bu caminin Cennet kapısında saat 07.00 gibi ortaya çıkan namaz kılan kadın silüeti ve Taç Kapısı'nda (Batı Kapısı) ikindi saatinde görebileceğiniz namaz kılan erkek silüeti hayranlık uyandırıyor.
2. Gökpınar Gölü
Sivas'ın doğal güzellikleri arasında yer alan ve kesinlikle görmeniz gereken Gökpınar Gölü, turkuaz rengiyle hayranlık uyandırıyor. 20 metre derinliği olmasına rağmen suyun berraklığından dolayı net bir şekilde dibi görülen bu gölde yüzmek ise yasak. Sadece uzman dalış hocaları eşliğinde dalış yapılmaya izin verilen bu göl, etrafında yer alan yürüyüş noktaları ve piknik alanlarıyla hem yerli hem de turistlerin severek gittiği bir nokta oluyor.
3. Çifte Minareli Medrese
1271 yılında İlhanlı veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan Çifte Minareli Medrese, Sivas'ta görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Büyük çoğunluğunun yıkılarak günümüze ulaşmadığı bu medresenin en dikkat çekici noktaları ise çini ve tuğlanın beraber kullanıldığı minareleri oluyor. Anadolu'nun en yüksek taç kapısına sahip olan bu yapı, Sivas'ın simgeleri arasında bulunuyor.
4. Sızır Şelalesi
Sivas'ta gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan Sızır Şelalesi, Göksu çayı üzerinden yer alıyor. Yürüyüş alanlarıyla doğa severlerin dikkatini çeken bu şelale, koruma altına alınmış doğal bir güzellik. Kendinizi adeta cennette gibi hissetmenizi sağlayacak bu şelale, yemyeşil doğasıyla huzur veriyor.
5. Gök Medrese
Sivas'ın simgelerinden biri olan Gök Medrese'nin dış cephesindeki 12 hayvan figürü Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan medeniyetin simgesini temsil ediyor. 1926 yılına kadar medrese olarak kullanılan bu yapı daha sonra müzeye dönüştürülmüş. Mavinin ve sarının birleşerek bir tablo gibi durduğu ve mimarisiyle hayran bırakan bu yapı, 1271 yılından beri hala sapa sağlam ayakta kalmayı başarmış.
6. Buriciye Medresesi
Hacı Mesud medresesi olarak da anılan Buriciye Medresesi, 1271 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yaptırılmıştır. O dönemlerde pozitif bilimlerin okutulduğu bu medrese uzun yıllar eğitim için kullanılmış. Selçuklu döneminin taş oyma sanatına örnek olarak gösterilen bu yapı, kareye yakın bir dikdörtgen plana sahiptir. Girişin sol tarafında bulunan mavi ve siyah çinilerle süslü türbede binayı yaptıran Burucerdioğlu Muzaffer Beyin (Hacı Mes'ud) ve ailesinin kabirleri yer alır.
7. Aşık Veysel Müzesi
Sivas'ın ünlü ozanı Aşık Veysel'in kullandığı bütün eşyaların sergilendiği bu müze, Sivrialan köyünde yer alıyor. Aşı Veysel'in doğup büyüdüğü yer olan bu köy, ünlü aşığı sevenlerin Sivas'a geldiğinde ilk gezdikleri yer oluyor. her yıl 9-11 Temmuz arasında Aşık Veysel için anma törenlerinin yapıldığı bu müze, dolup taşıyor.
8. Eğri Köprü
Sivas'ın güneyinde yer alan Eğri Köprü, Selçuklar tarafından 12. yüzyılda Kızılırmak üzerine yaptırılmış. 180 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde olan bu köprü, gittikçe yükselip gittikçe en yüksek noktasından 130 derece ile sola dönüyor. 800 yıldan fazladır hiçbir restorasyon görmeden hala ayakta duran bu köprü, Sivas'ta görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
9. Şifaiye Medresesi
Selçuklu sultanı I. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan ve şifahane olarak kullanılan Şifaiye Medresesi, Osmanlı zamanında ise medrese olarak hizmet vermiş. Dünya üzerinde korunmuş olan en eski hastane olmasıyla oldukça önemli bir değere sahip olan Şifaiye Medresesi içinde İzzettin Keykavus Türbesi de yer alıyor. Günümüzde içinde birçok hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı bu medrese, Sivas'a gelenlerin ilk uğradığı yerler arasında bulunuyor.
10. Şuğul Vadisi
Güründe yer alan Şuğul Vadisi, Sivas'ta görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor. Kanyonun içine doğru uzanan yürüyüş parkurlarıyla giden herkesin beğenisini kazanan bu vadi, coşkun akan suyu ve sarı kayalıklarıyla hayranlık uyandırıyor.
11. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi
Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı yer olarak bilinen Sivas Kongre binası, Cumhuriyet meydanında yer alıyor. Sivas'a gittiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, kongrenin yapıldığı oda ve eşyaların aynı şekilde kalmasıyla dikkat çekiyor. Balmumu heykellerle de canlandırma yapan bu müze, içerisinde sikke, hat ve resim gibi etnografik eserler barındırıyor.
12. Kale Cami
Tamamen kesme taştan III. Murat zamanında Sivas veziri Murat Paşa tarafından yaptırılan Kale Cami, kareye yakın dikdörtgen bir yapıya sahip. Sivas meydanda yer alan ve turistlerin en çok ziyaret ettiği camiler arasında bulunan Kale Cami, sadaka taşı ve yitik taşıyla dikkat çekiyor. Yitik taşı, eşyasını kaybedenlerin kolayca bulabilmesi için yapılmış bir alanken; sadaka taşı ise ihtiyaç sahiplerinin utanmaması için yapılmış bir hayır taşıdır.
13. Sivas Arkeoloji Müzesi
4 Eylül Milli Mücadele müzesi olarak da anılan Sivas Arkeoloji Müzesi, Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor. Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı ve Hititlere ait kalıntıların sergilendiği bu müzede ayrıca 9 milyon yıl önce yaşayan memeli canlıların fosillerini de barındırıyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanından kalan eserlere de ev sahipliği yapan bu müze, Sivas'a gittiğinizde gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
14. Divriği Kalesi
Mengücekoğulları dönemine ait olan Divriği Kalesi, tamamen Türk yapımı bir kale olmasından dolayı dikkat çekiyor. Bütün bir bölümü günümüze kadar ulaşamamış olan bu kale, sunduğu manzarasıyla hayran bırakıyor. Divriği Ulu Cami'ye geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken bu tarihi kale, Çaltı çayına bakıyor.
15. Eğri Çimen Yaylası
Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde bulunan Eğri Çimen Yaylası, yemyeşil alanlarıyla gidenlerin beğenisini kazanıyor. Sivas'ta böyle bir yer olduğuna inanamayacağınız bu yayla, çam ormanlarıyla bol oksijen sunuyor. Birçok farklı su göletleri ve akarsuların yer aldığı bu yayla doğa severlerin Sivas'ta ilk tercihi oluyor.
16. Taşhan
19. yüzyılın ikinci yarısında yapılan Taşhan, 3 farklı girişe sahip. Tamamen kesme taştan inşa edilmiş olan bu han, kırma çatılı ve kiremit kaplı kapıya sahiptir. Günümüzde dükkanların ve kafelerin yer aldığı bu han, Sivas'ta gezilecek yerler arasındadır.
17. Kangal Balıklı Kaplıca
Dünya'ca ünlü doktor balıkların bulunduğu Kangal Balıklı Kaplıca, özellikle Dünya'nın dört bir yanındaki sedef hastalarının geldiği bir yer. 36-37 derece suyun çinde yaşayan bu balıklar havuza girdiğiniz andan itibaren vücudun tedavi edilmesi gereken noktaları buluyor ve birçok cilt sorununa şifa oluyor. Dünya'da başka hiçbir yerde olmayan bu balıklar, Sivas'ın en çok turist çeken yeri oluyor.
18. Tödürge Gölü
Zara ilçesinde yer alan ve doğayla iç içe olup huzur bulacağınız Tödürge Gölü, Sivas'ın en büyük gölü olarak dikkat çekiyor. Birçok farklı balık ve kuş türünü barındıran bu göl üzerinde kayıkla tur yapmak oldukça keyifli oluyor.
19. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
Sivas'a kışın gittiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunan Yıldız Dağı, kayak merkeziyle keyif veriyor. Kış sporlarını rahatlıkla yapabileceğiniz bu alan, sakinliğiyle spor severlerin beğenisini kazanıyor. Ayrıca dağ bisikleti, trekking, at binme ve yamaç paraşütü gibi imkanlar sunan bu mekan, futboldan tenise farklı sporlar için alanları da bünyesinde barındırıyor.
20. Sivas Ulu Cami
Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Sivas Ulu Cami, 1196 yılında inşa edilmiş. Sivas merkezde gezilecek yerler arasında bulunan bu cami, Kutbeddin Melikşah zamanında Kızılarslan bin İbrahim tarafından yaptırılmış. Bahçesinde birçok türbe barındıran bu caminin minaresi yamuk olduğu için de dikkat çekiyor.