Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Sistemik mantar enfeksiyonları teşhisi nasıl konur ve nasıl tedavi edilir? Mantar hastalığı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri aşağıda derledik.
Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Nedir?

Sistemik mantar enfeksiyonları, deride yüzeysel olarak görülen ve bulaşıcı özelliğe sahip bir enfeksiyon çeşitidir. Çeşitli mantar türleri derin doku ve sistemik enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Mantarın bulunduğu ortama temas eden kişiler sıklıkla bu enfeksiyonlara kapılmaktadır.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer enfeksiyonları, solunum havası ile alınmasıyla başlamaktadır. Akciğer enfeksiyonları ve deri altına yayılmış enfeksiyonları, organlara, dokulara, kemiğe hatta bazen de beyin içine yayılma potansiyeli kazandırmaktadır. Bu tür sistemik mantar enfeksiyonları uzun süre fark edilmeyebilmektedir. Ancak uzun süre fark edilmeyen enfeksiyonlar ciddi sağlık sorunlarına hatta hayati tehlikeye yol açabilmektedir.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Sistemik mantar enfeksiyonları gene olarak bütün mantar hastalıkları çeşitleri ile hemen hemen aynı belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Öksürük
  • Deride kırmızılaşma
  • Soyulma
  • Kabarcıklar
  • Pullanma
  • Tırnaklarda şekil bozukluğu, kırılma
  • Gece terleme
  • Göğüs ağrısı
  • Kilo kaybı gibi belirtiler göstermektedir.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Nedenleri Nelerdir?

Sistemik mantar enfeksiyonlarının belirtilere neden olması aylar hatta yıllar alabilmektedir. Yavaş yavaş kötüleşerek vücudun her yerini sarabilen bu enfeksiyonlar lenf düğümlerinde büyümeye de neden olabilmektedir. Bazı sistemik mantar enfeksiyonlarının oluşmasının altında akciğer hastalıkları ya da HIV / AIDS hastalıkları yatabilmektedir. Bunun dışında bağışıklık sistemleri yetkin olmayan kişilerde de bu tür rahatsızlıklar oluşabilmektedir.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Sık Görülen Sistemik Enfeksiyonlar

Aspergilloz

Bu mantarlara toprakta, bitkilerde ve evdeki tozlarda rastlanmaktadır. Bazı durumlarda beyne ve kemiklere yayılabilmektedir.

Blastomikoz

Oluşumuna ormanlık alanlarda gibi nemli, organik içerikten zengin topraklarda bulunan Blastomyces dermatitidis'dir.

Koksidiomikoz

Oluşumuna etken olan durum kurak topraklarda bulunan Coccidioides immitis mantarıdır.

Kriptokokkozis

Cryptococcus neoformans veya nadiren toprakta bulunan ve kuş pisliklerine temasla bulaşan başka bir Cryptococcus türüyle oluşan bir enfeksiyondur.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Histoplazmoz

Tipik olarak akciğerleri etkileyen Histoplasma capsulatum bu enfeksiyona neden olmaktadır.

Kandidiyaz

Normal floranın da bir bölümünü oluşturan ve dünya genelinde bulunan Candida türleridir.

Pneumocystis pneumonia

Oluşumuna etken eskiden Pneumocystis carinii olarak bilinen Pneumocystis jorveci'dir.

Sistemik Mantar Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

Sistemik mantar enfeksiyonlarına normal flora ve mantarlar neden olabilmektedir. Bu nedenle her mantar enfeksiyonu tam olarak tedavi edilemez ya da tedavi edilse de tekrar nüks edebilmektedir. Yüzeysel olarak geçirilen mantar enfeksiyonları deriye sürülen mantar ilaçları ile iyileşebilmektedir.

Sistemik Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Bu yüzeysel hastalıklar için ağızdan alınan mantar ilaçlarına gerek duyulmamaktadır. Ancak sistemik mantar enfeksiyonlarında ağızdan alınan ve bazen damar yoluyla verilen ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kullanılacak ilaçlar doktorun muayenesi ve yaptığı testler sonucuna göre değişebilmektedir. Tedavi süresi de enfeksiyon tipi, yerleşimi ve süresine göre farklılık gösterebilir. Sistemik mantar enfeksiyonlarının iyileşmesi için birkaç yıl düzenli olarak tedavi gerekmektedir. Bazı durumlarda mantar kitlelerinin vücuttan çıkarılması için ameliyat yapılmaktadır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum