John Locke Sözleri | John Locke Kitaplarından Alıntı Sözler

Türk Edebiyatı'nın en önemli fiozoflardan biri olan Johne Locke'nin en anlamlı, en güzel sözlerini bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
John Locke Sözleri | John Locke Kitaplarından Alıntı Sözler

En Güzel ve Anlamlı John Locke Sözleri

17. yüzyılın önde gelen düşünürlerinden olan John Locke, modern felsefenin önemli isimleri arasında yer alır. Özellikle Tabula Rasa (boş levha) görüşüyle tanınan filozof, devlet, doğal haklar, düşünce özgürlüğü ve inanç özgürlüğü konularında çığır açmıştır. Bu içeriğimizde, sizler için John Locke Sözleri arasından en anlamlı ve özlü olanlarını derledik. John Locke Felsefesi ışığında, özgürlük ve hoşgörü kavramlarına dair derin fikirler bulacaksınız.

John Locke Sözleri

John Locke'un En Etkileyici Sözleri

"Tuhaf, biz insanlar bukalemun gibiyiz. Ahlaki değerlerimizin rengini, çevremizdekilerinkine bakarak seçiyoruz."
- John Locke

İdrakin doğası öyledir ki, dış baskıyla hiçbir inanışa mecbur edilemez.

"Devlet, bireyin inandığı gibi yaşamasına müdahale edemez; müdahale edilmesine de müsamaha gösteremez."
- John Locke

Eğer anlaşılmak istemezseniz, önemsenmezsiniz de.

John Locke Sözü 1

"Her birey kendi kişiliğinin ve mülkiyetinin mutlak efendisidir."
- John Locke

Fikirlerine 'aşık olan' insanlar sadece varsayımlarda bulunmaz, ortaya yanlış iddialar da atarlar.

"Dilin iletişimdeki görevi anlaşılmayı sağlamaktır."
- John Locke

Tanrı'ya karşı günah sayılan her şeyin, hiçbir ayrım gözetmeden, adaletin kılıcıyla cezalandırılması siyasî yöneticilerin görevi değildir.

John Locke Sözü 2

"Anlama, sadece aklın kendi fikirleri hakkındaki eylemleri değildir. Ayrıca bazen herhangi bir düşünceden ortaya çıkan tatmin ve huzursuzluk gibi fikirlerden doğan güçlü duygulardır."
- John Locke

İkna etmek bir şeydir, emretmek ise başka bir şey; biri tartışmalarla kabul ettirilir, diğeri cezalarla.

"Hakiki dinin bütün hayatı ve gücü, aklın samimi ve tam olarak ikna edilmesine bağlıdır."
- John Locke

İnsanların düşüncelerinde bir değişiklik meydana getirebilen sadece ışık ve kanıttır.

"Her insan, bir başkasının selâmetini gerçekleştirebilmek için, istediği miktarda şiddetli tavsiyede veya tartışmada bulunabilir. Ama asla baskı ve zorlamaya başvurmamalıdır."
- John Locke

İnsanları fesat için bir araya getiren tek şey, zulümdür. Baskı ne kadar artarsa fesat o kadar derinleşir.

John Locke Sözü 3

Özlü John Locke Sözleri

Siyasi yönetimin işlerini, din işlerinden kesinlikle ayırt etmeyi ve ikisi arasına adil sınırlar koymayı, her şeyin üzerinde zorunlu buluyorum.

Herhangi bir kimsenin özel kanaati, hatalı olsa bile, bu onun kişisel talihsizliğidir; fakat politik yönetim buna müdahale etmemelidir.

"Mutluluk ve mutsuzluk son sınırlarını bilmediğimiz iki durumdur."
- John Locke

John Locke Sözü 4

"Arzu ne kadar fazlaysa rahatsızlık hissi de o kadar şiddetlidir."
- John Locke

Kurnazlık, bilgiye giden yolda zıt yönü takip etmektir. Bilgi aranırken hileyle ilerlenemez.

"Hukukun bittiği yerde tiranlık başlar."
- John Locke

Herkesin asıl ve ilk uğraşı, kendi ruhu daha sonra ise toplum barışı olmalıdır.

John Locke Sözü 5

"İnsan aklının ilk kabiliyeti, harici nesneleri duyumsama veya kendi işleyişi üzerine düşünme sonucu üzerinde bırakılan etkileri kavrayabilmesidir. Bu, aklın atacağı ilk adımdır ve bu dünyada sahip olacağı bütün fikirler, buradan köklenir."
- John Locke

Ne kiliselerin dünyevi konularda herhangi bir yargılama yetkisi vardır, ne de ateş ve kılıç insan aklını 'yanlış' konusunda ikna etmek için uygun araçlardır.

Eğer bir kere, yasalar ve cezalar aracılığıyla bir şeyin din içine sokulmasına müsaade edilirse, buna koyulacak hiçbir sınır bulunamaz. Böylece siyasî yönetimin kendisi, bizzat gerçeği gizleyebilir.

Dünya hükümdarlarının kendi dünyevî emelleri kadar bölündüğü vasatta, 'dindeki doğruluk' iyice daralmıştır. Sadece bir ülke haklı olacak, geri kalan herkes kaybedecek. Bu anlayış, insanlara büyük haksızlıktır.

John Locke Sözü 6

John Locke Felsefesi ve Önemli Eserlerinden Alıntılar

İngiliz filozof ve aydınlanma düşünürü olan John Locke, Tabula Rasa (boş levha) kuramıyla insan zihninin doğuştan boş olduğunu, tüm bilgilerin deneyim ve duyumlar yoluyla kazanıldığını savunmuştur. Onun devlet ve doğal haklar konusundaki fikirleri, liberalizm akımının temel taşlarını oluşturur. Ayrıca hoşgörü felsefesi, özellikle din ve inanç özgürlüğü üzerine yazdıkları, modern demokrasinin ve insan haklarının gelişimine büyük katkı sağlamıştır.

John Locke Sözü 7
  • İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Deneme (Essay Concerning Human Understanding): Locke'un bilgi teorisini anlattığı en önemli eseridir. "İnsan zihninin doğuştan boş olduğu" tezini işler.
  • Hoşgörü Üzerine Mektup (A Letter Concerning Toleration): Dini hoşgörüyü savunarak devletin din işlerine müdahale etmemesi gerektiğini vurgular.
  • Yönetim Üzerine İki İnceleme (Two Treatises of Government): Toplumsal Sözleşme ve doğal haklar kuramını ayrıntılı olarak açıklar, meşru devletin kaynağının halkın rızası olduğunu ileri sürer.
  • Hukukun Bittiği Yerde Tiranlık Başlar: Devlet gücünün keyfi kullanımı eleştirilir, devletin sınırlarını çizmek gerektiği savunulur.
John Locke Sözü 8

 Yazar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum