Şifa Bulmak İçin Avrupa Yakası'nın En İyi 12 Tarihi Hamamı

Osmanlı'nın başkenti İstanbul'da hamam kültürü asırlarca sürmüş ve sosyal hayatta büyük bir yer tutmuştur. Bu sebeple İstanbul'da onlarca tarihi hamam bulunuyor. Bunların özellikle büyük bir bölümü Avrupa Yakası'nda yer alıyor. Onlarca yıllık geçmişlerine rağmen ayakta hala dimdik duran tarihi hamamlar insanı masalsı bir dünyaya sürüklüyor. Hem ruhen hem de bedenen arınmaya yardımcı olan bu hamamlar, Osmanlı hamam kültürünü hiç bozmadan hala hizmet vermeye devam ediyor.
Avrupa Yakası'nın En İyi 12 Tarihi Hamamı
İşte rahatlayıp, yeniden doğmuş gibi hissedeceğiniz Avrupa Yakası'nın en iyi hamamları...
1. Tarihi Cağaloğlu Hamamı
Osmanlı İmparatorluğu’nun o ihtişamlı günlerini sizlere tekrar yaşatacak olan Cağaloğlu Hamamı, I. Mahmut tarafından Tarihi Yarımada üzerine yaptırıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm mimari özelliklerini üzerinde barındıran bu tarihi yapı, hiçbir şekilde bozulmadan günümüze kadar ulaştı. Kadın ve erkekler için 2 ayrı bölümden oluşan Cağaloğlu Hamamı, ülkemize gelen turistlerinde en sıklıkla uğradıkları hamamların başında geliyor.
2. Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
1556 yılında Hürrem Sultan’ın özel isteği ile Mimar Sinan’a Ayasofya Camii’nin dibine yaptırılan Hürrem Sultan Hamamı, tarihte birçok kez kötü süreç geçirmiş ancak günümüze kadar ulaşma imkanı bulmuştur. 354 yıl boyunca hamam olarak işlev gören bu tarihi yer, 1910 yılından sonra cezaevi olarak kullanıldı. 1958 yılında ise yapılan tadilat sonucu 50 yıl boyunca halı mağazası olarak kullanıldı. Son olarak 2008’de tekrar yapılan tadilatla da asıl özüne döndürülerek hamam olarak kullanıldı.
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, şimdilerde kadın ve erkekler için ayrı iki bölümden oluşuyor. Mimar Sinan’ın bir kez daha dahiyane bir mimar olduğunu gösterdiği bu hamamın tarihi atmosferi altında eşsiz vakit geçirebilirsiniz.
3. Tarihi Çemberlitaş Hamamı
1584 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen tarihi Çemberlitaş Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu’nun mimari tüm özelliklerini üzerinde taşıyor. İstanbul’un en görkemli hamamlarından biri olan Çemberlitaş Hamamı, sizi mimari sırlarıyla sarıp sarmalayacak.
İçerisinde kadın ve erkekler için 2 ayrı bölümü bulunan hamam, yaz aylarında turist akınına uğruyor. Ayrıca çeşitli etkinliklerinde düzenlenebildiği bu güzide mekanda dostlarınızla güzel bir akşam yaşayabilirsiniz.
4. Tarihi Kılıç Ali Paşa Hamamı
Mimar Sinan’ın Avrupa Yakası'na kazandırdığı bir diğer hamam ise Kılıç Ali Paşa hamamıdır. Deniz tüccarların kullanımı için inşa edilen Kılıç Ali Paşa Hamamı, 1578-1583 yıllarında yapıldı. 2012 yılına kadar bakımsız halde olan bu hamam, yapılan restorasyonla tekrardan kullanıma açıldı. Osmanlı döneminin gücünü ve ruhunu hissedeceğiniz bu hamam şimdiler de ise İstanbul'un en güzel hamamları arasında yer alıyor.
5. Süleymaniye Hamamı
1557 yılında adından da anlaşılacağı gibi Kanuni Sultan Süleyman'ın isteği üzerine yapılmıştır. 1924 yılında kapatılan bu hamam 2004 yılında restorasyon çalışmalarıyla tekrar İstanbul'a kazandırılmıştır. Bir dönem Fatih Belediyesi tarafından kadın erkek karışık kullanımı gerekçe gösterilerek mühürlenen hamam tekrar kullanıma kazandırıldı. Pazar günleri 07:00-09:00 arası kadınlar, haftanın diğer günleri 07:00-09:00 arası erkekler, haftanın her günü 10:00-20:00 arası aile kullanımı olarak ayrılıyor.
Turistlerin çok fazla tercih ettiği bu hamam, gerçekten hem atmosferi hem de yapılan keseyle insanın ruhunu ve bedenini dinlendiriyor.
6. Ağa Hamamı
1454 yılında Fatih Sultan Mehmet ve oğullarının kullanımı için yapılan Ağa Hamamı, av evinin alt kısmında yer alıyor. Beyoğlu'nda en çok tercih edilen hamamlar arasında yer alan Ağa Hamamı; hizmeti, atmosferi ve konumu itibariyle turistlerin en çok tercih ettiği hamamlardan biri. Hamam kültürünü çok güzel yaşatan Ağa Hamamı, İstanbul'un en iyi en temiz hamamları arasında yer alıyor.
7. Çatma Mescit Hamamı
1533 yılından günümüze kadar gelen Çatma Mescit Hamamı, yine Mimar Sinan Tarafından yapılmış. Günümüzde restorasyon çalışmalarından sonra işletmesini Çırağan Sarayı'nda hizmet veren Sanitas Spa devralmış. Bu yüzden lüks hizmet sunan bu hamam randevusuz kimseyi kabul etmiyor. Taylan ve Bali'den gelen masörlerin yaptığı masaj ise misafirlerin yeniden doğmuş gibi hissetmesini sağlıyor.
8. Tarihi Galatasaray Hamamı
1481 yılında Sultan II. Beyazıt döneminde Galatasaray Lisesi öğrencileri için yapılan ve şimdilerde buram buram tarih kokan eşsiz bir hamam… Tarihi yapısında herhangi bir bozulma yaşamadan günümüze kadar ulaşan bu tarihi eser, İstanbul’un en çok tercih edilen tarihi hamamlarından biri. İçerisindeki muazzam atmosferle misafirlerine unutulmaz bir keyif yaşatan Galatasaray Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelmiş en önemli eserlerden biri olarak da nitelendiriliyor.
İstanbul’daki diğer hamamlar gibi kadın ve erkekler için 2 ayrı bölümü bulunan bu hamam, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Rahatlamak ve stres atmak için tatile vakit ayıramıyorsanız, bir hafta sonu Galatasaray Hamamı’nın hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
9. Acemoğlu Hamamı
İlk ismi Acemi Oğlanlar Hamamı olan bu hamam daha sonralarda Acemoğlu Hamamı ismini almıştır. İstanbul'un en eski hamamları arasında yer alan Acemoğlu Hamamı, 17.yy'da Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle onarılmış. Celal Ağa konağı'nın içinde yer alan bu hamamda; köpük masajı ve cilt maskesi gibi farklı hizmetlerle misafirlerin bedenen ve ruhen dinlenmesi sağlanıyor.
10. Gedikpaşa Hamamı
1475 yılında Gedikpaşa tarafından yaptırılan bu hamam, Mimar Hayrettin tarafından yapılmıştır. 500 yıllık geçmişi olan bu hamam eşsiz hamam havuzu, saunası ve tarihi atmosferiyle büyülüyor. Kapalı Çarşıya oldukça yakın olduğundan turistler tarafından İstanbul'da en çok tercih edilen hamamlar arasında yer alan Gedikpaşa Hamamı, kadın ve erkek için ayrı bölümleri olduğundan bir çifte hamamdır.
11. Mihrimah Sultan Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah Sultan adına yaptırılan bu hamam, 1565 yılında yapılmış. Edirnekapı'da yer alan Mihrimah Sultan Camii'nin küllesinde yer alan bu hamam yine Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde hem gelin hem de damat hamamı için çok fazla tercih edilen bu hamam hem bedenen hem de ruhen arınmak için oldukça ii bir seçim.
12. Vezneciler Hamamı
1481 yılında Sinan Paşa tarafından yaptırılan Vezneciler Hamamı, eski saray surlarının üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor. 1960'lı yıllarda restorasyona uğrayan bu hamamın ilk halinden geriye pek fazla bir şey kalmasa da İstanbul'un hala en çok ilgi gören hamamları arasındadır.