İş Kurmak İsteyenlere Öneriler

Kendi işini kurmak isteyenler için olmazsa olmaz kriter kesinlikle planlı davranmaktır. Planlı ve programlı yapılan işlerin çoğu olumlu sonuçlar doğurmakta ve istenilen sonuçlar elde edilmektedir.

İşte kendi işini kurmaya hazırlananlar için en değerli önerilerimiz...

Çalıştığı işten ayrılıp, kendi işini kurarak çok rahat bir ekonomiye sahip olmak kim istemez ki... Gerekli olanlar plan ve girişim parasıdır. En önemli şey cesaret, kararlılık ve emin atılan adımlardır.

Kendi işini kurmak hem insanlara hem de hayata başkaldırıştır. Başarılı girişimlere göz attığımız zaman ise göze çarpan ilk özellikleri bunlardır. Hayata meydan okurken gerekli olan özellikler ise disiplin, tutumluluk, kendine güven, motivasyondur.

İşinizi bırakmadan önce maddi anlamda zor durumda kalmayacağınızdan emin olmanız gerekmektedir. Çoğu girişimci ruhlu insan, maddi imkanlardan ötürü, hayallerini ertelemek zorunda kalıyor. Başlamak istediğini hizmete benzer olan işletmelerin, işleyişini araştırmalısınız. Malzemeler ve ekipmanlarınızı araştırın ve başlangıç için harcayacağınız miktarı düşünün.

Evliyseniz eğer, ailenizin düşüncelerini kesinlikle öğrenmelisiniz. Yeni kuracağınız iş hakkında bilgi verin ve hissettiklerini öğrenin. Bu sizi manevi açıdan çok rahatlatacaktır. Olumsuz bir tepki ile karşılaştığınız zaman, işinizden ve ulaşmak istediğiniz noktalardan bahsedin ve düşüncelerini değiştirmeye çalışın.

Kendinize bir çalışma alanı geliştirin. Ev merkezli bir iş düşünüyorsanız, evde yapmak zorunda kaldığınız değişikliklerden kimsenin etkilenmemesine özen gösterin. Müşteri ve yapacağınız iş için depo veya toplantı yeri seçin ama bu durumda evdekileri sakın unutmayın. Bilgisayar tabanlı iş düşünenler de evinde gerekli teknolojiye sahip olmaları gerekir.

İş planı oluşturmalısınız. Unutmayın ki, kurdukları işlerin umduğu gibi gitmeyenlerin asıl sebebi kötü planlamadır. İş kurmak isteyenlerin kesinlikle bir iş planı olmalıdır. Adeta size yol haritası olacaktır ve her adımınızda size kılavuzluk edecektir. Planlarınıza, işletmedeki misyonunuzu, ürün ve hizmet tekliflerinizi, pazarlama özeliklerinizi, sanayi ve rekabet analizlerinizi eklemelisiniz. Tabi açacağınız şirketin büyüklüğüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Başlangıç kredisi de olmazsa olmazdır. Seneler geçtikten sonra, işleriniz bozulduğu zaman bile bu kredi size yarar sağlayacaktır. Kredi kartları, aile ve arkadaş çevresine borçlanmalar ve küçük krediler son çareniz olmalıdır.

Firmanızın bütçesini hesaplayın. Bütçe planlaması yapılmayan işler, size zorluk yaratabilir. Bu tür riskler, firmanızın büyümesi için daha çok para harcamanıza sebep olabilir. Bütçenizi planlarken, endüstri standarlarını araştırın, periyodik bütçeyi gözden geçirin ve gerekli hizmetler ve tedarikler için harcanacak bedelleri unutmayın. Bu tür planlamaları sık sık yapmalısınız ve ne kadar çok yaparsanız, o kadar çok başarılı olursunuz.