Hatay'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 25 Meşhur Lezzet

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel mozaikleriyle ön plana çıkan Hatay, hala birbirinden farklı ırkların ve dinden insanların huzurla yaşadığı bir şehir. Gaziantep'ten sonra 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler alanında "Gastronomi Şehri" olarak yer alan Hatay, saymakla bitmeyen lezzetleriyle turist olarak gidenlerin aklını başından alıyor.
"Hatay'da ne yenir?", "Hatay'ın neyi meşhurdur?", "Hatay'ın yöresel yemekleri nelerdir?" ve "Hatay'dan dönüşte hangi lezzetler alınır?" gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu içeriğimiz, şehre gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken tatlardan oluşuyor.
Tepsi Kebabı
Hatay'ın en meşhur lezzetleri arasında yer alan tepsi kebabı, yiyen herkesin beğenisini kazanıyor. Yöre halkı tarafından "sini kebabı" da denilen bu yemek, dana ve koyun etinin karışımından hazırlanıyor; odun ateşinde pişirilen, sarımsak ve baharatlarla tatlandırılan enfes bir lezzet sunuyor.
Künefe
Herkesin bayıl bayıla yediği künefe, Hatay'ın meşhur tatlısıdır. Dünya'nın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefe, tuzsuz peynir, kadayıf, fıstık ve şerbetin birleşiminden oluşuyor. Gerçek lezzeti deneyimlemek için Hatay'a uğramanız şart.
Fellah Köftesi
İnce bulgurla hazırlanan ve küçük yassı top şekli verilen fellah köfte, Hatay'ın biber salçası, sarımsağı ve yoğurduyla buluşarak karşı konulamaz bir lezzete dönüşüyor.
Hatay İçli Köftesi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yapılan içli köfte, Hatay'da da farklı şekillerde hazırlanıyor. İnce doğranmış etlerden oluşan iç harcı, bu lezzeti diğerlerinden ayıran en önemli unsur.
Kağıt Kebabı
Etin satırdan geçirilerek hazırlanan kağıt kebabı, maydanoz, biber, soğan, sarımsak ve 72 farklı baharatla tatlandırılıyor. Taş fırında pişirilen bu kebap, pidelerle servis ediliyor.
Kaytaz Böreği
Fındık lahmacununu andıran görüntüsüyle dikkat çeken kaytaz böreği, özel kıymalı harcıyla hem çay saatlerinde hem de akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
Katıklı Ekmek
Hatay'a özgü "biberli ekmek", ince açılan hamurun üzerine acı biber, salça, baharat ve çökelek eklenerek hazırlanıyor; sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar tüketilebiliyor.
Belen Tava
Kuzu eti, soğan, biber, sarımsak, kekik ve baharatlarla hazırlanan Belen tava, Hatay'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yöresel yemeklerden biri.
Muhammara
Bayat ekmek, sarımsak, ceviz içi ve salçanın birleşimiyle hazırlanan muhammara, Hatay sofralarının vazgeçilmez tatlısıdır.
Firik Pilavı
Bol tavuk etiyle hazırlanan firik pilavı, firik, bulgur, nohut ve dereotunun birleşimiyle ortaya çıkan ve Gaziantep ile birlikte anılan meşhur yemekler arasındadır.
Ispanak Borani
Pirinç, nohut, ekşi sos, yoğurt, ceviz ve ıspanakla hazırlanan ıspanak borani, et sevmeyenler için Hatay'da vazgeçilmez bir seçenektir.
Şeyh Mualla
Patlıcan, yeşil mercimek, domates ve kapya biberinin birleşimiyle hazırlanan şeyh mualla, geleneksel patlıcan yemeklerinden farklı olarak Antakya mutfağında öne çıkar.
Kumbursiye Çorbası
Kuzu eti, arpacık soğan ve nohutun bir araya geldiği kumbursiye çorbası, Antakya mutfağından önemli bir değere sahiptir.
Humus
Nohut, tahin ve sumağın birleşimiyle hazırlanan humus, Ortadoğu mutfağının vazgeçilmez mezesidir.
Antakya Kömbesi
Mahlep, tarçın, karanfil, damla sakızı, yenibahar ve zencefilin birleşimiyle yapılan kömbe, çayınızın yanına eşlik eden hafif bir atıştırmalıktır.
Nar Ekşisi
Hatay mutfağının hemen her yemeğinde kullanılan nar ekşisi, şifa deposu özelliğiyle lezzetin tamamlayıcısıdır.
Zahter Salatası
Soğan, nar ekşisi, zeytin yağı ve baharatlarla hazırlanan zahter salatası, et yemeklerinin yanında servis edilen kendine özgü aromasıyla dikkat çeker.
Oruk
İçli köftenin tepsideki hali olarak bilinen oruk, ince bulgurla hazırlanıp kıymalı iç harcıyla doldurularak taş fırında pişirilen enfes bir lezzettir.
Mütebbel
Közlenmiş patlıcan, limon suyu, nar ekşisi ve tahinin birleşimiyle hazırlanan mütebbel, kebapların yanına mükemmel bir eşlikçidir.
Kireçte Kabak Tatlısı
Dışının çıtır, içinin yumuşacık olduğu kireçte kabak tatlısı, geleneksel kabak tatlısından farklı hazırlanır ve unutulmaz bir tat sunar.
Tuzda Tavuk
İçine iç pilav doldurularak, tuzla kaplanıp ağır ağır pişirilen tuzda tavuk, Hatay'a özgü yöresel yemekler arasında öne çıkar.
Antakya Döneri
Özel sosuyla servis edilen ve lavaşa sarılarak sunulan Antakya döneri, acı sevenlerin favorileri arasında yer alır.
Sürk
Taze ot ve baharatlarla yoğrulan çökeleğin güneşte kurutulmasıyla hazırlanan sürk, Hatay'ın kahvaltılarında vazgeçilmez bir lezzettir.
Zeytin Üfelemesi
Kırma yeşil zeytin, domates, maydanoz, kuru soğan, kırmızı biber ve baharatların birleşimiyle hazırlanan zeytin üfelemesi, meze olarak sunulur.
Ekşi Aşı
Bulgur köftelerinin salçalı, nar ekşili ve naneli suda haşlanmasıyla hazırlanan ekşi aş, Hatay gezinizde denemeniz gereken doyurucu bir yemektir.