Medeniyetler Şehri Hatay'da Gezilip Görülmesi Gereken 18 Yer

Geçmişten beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay'da gezip görmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikleri sizin için liste haline getirdik.
Medeniyetler Şehri Hatay'da Gezilip Görülmesi Gereken 18 Yer

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay, birçok tarihi ve doğal güzellikleriyle Dünya'nın her yerinden turist çekiyor. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için oldukça önemli mekanlara sahip olan Hatay, hala farklı din ve ırktan insanın barış içinde yaşadığı bir şehir. Bundan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz, Hatay'da gezilip görülmesi gereken yerlerden bir liste içeriyor.

Hatay'da Gezilmesi Gereken 18 Yer

İşte Hatay'a gittiğinizde gezip görmeniz gereken yerler...

1. Aziz Pierre Kilisesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Habibi Neccar Dağı'nda mağaraya inşa edilen Aziz Pierre Kilisesi, bazı kaynaklara göre ilk inşa edilen kilise olarak biliniyor. Hatay'da turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan bu kilise, 12 Havariden biri olan Aziz Petrus'un da vaaz verdiği yer olarak biliniyor. Her yıl 29 Haziran'da Dünya'nın dört bir yanından Hristiyanların gelerek tören düzenlediği bu kilise, Hatay'a gittiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

2. Antakya Uzun Çarşı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ve bünyesinde han, hamam, cami gibi alanları barındıran Uzun Çarşı, otantik havasıyla beğeniliyor. Hatay'ın simgelerinden biri olan Uzun Çarşı, el işçiliğinden yemek malzemesine kadar çok çeşitli ürünler sunuyor. Hatay'a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu çarşı, birbirinden farklı baharatıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

3. Harbiye Şelalesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay'ın doğal güzellikleri arasında yer alan Harbiye Şelalesi, şehrin en turistik mekanları arasında bulunuyor. Hatay'da gezilmesi gereken yerler arasında bulunan bu şelale, Antakya'ya 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Roma döneminden kalan kalıntıların yer aldığı ve yemyeşil birbirinden çeşit endemik bitkiyle döşeli olan bu doğal güzellik, yazları Hatay'ın sıcağında bunalanların yüzmek için tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.

4. Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Dünya'nın en geniş mozaik sergi alanlarından biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi, Cilalı Taş Devri'nden Osmanlı dönemine kadar birçok esere ev sahipliği yapıyor. Hatay'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu müze, Dünya'daki en kapsamlı 3. sikke koleksiyonuyla da dikkat çekiyor. Dünya'nın dört bir yanından tarih sevenlerin Hatay'a gelme sebepleri arasında bulunan bu müze, Antakya Arkeoloji müzesi olarak da anılıyor.

5. Vespasianus - Titus Tüneli

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

M.S. 69 yılında yapımına başlanan Titus Tüneli, 81 yılında Titus tarafından bitirildiği için bu ismi almış. Roma dönemi su tünellerinin en başarılı olanı olarak gösterilen Titus tüneli, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. 1380 metre uzunluğa sahip olan bu tünel, hem doğa severlerin hem de tarih sevenlerin Hatay'da gezmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

6. Habib-i Neccar Camii

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en eski camilerinden biri olan Habib-i Neccar Camii, Hz Ömer tarafından fetih simgesi olarak yaptırılmış. Daha sonraları şehir Bizans hakimiyetine geçtiği için kilise oalrak da kullanılan bu cami tekrar asıl hizmetine döndürülmüş. Hatay'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu cami, hem Hristiyanların hem de Müslümanların dikkatini çekiyor.

7. Beşikli Mağara

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Romalılar tarafından yapıldığı bilinen Beşikli Mağara, içerisinde soyluların ve kraliyet ailesinden kişilerin yattığı tahmin edilen 93 adet kaya mezarına sahip. Tarih, kültür ve doğa sevenlerin Hatay'da gezmesi gereken yerler arasında bulunan bu mağara, beşiği andıran mezarlarından dolayı bu ismi almış.

8. Payas Kalesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Osmanlı mimarisini anımsatan Payas Kalesi İskenderun'da yer alıyor. Cenevizliler ve Haçlılar döneminde yapıldığı bilinen Payas Kalesi, 8 adet kulesiyle günümüze kadar sağlam gelmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.

9. İskenderun Sahili

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay'a gittiğinizde yürüyüş yapıp deniz manzarasını izleyebileceğiniz İskenderun Sahili, ülkemizin Akdeniz kıyısındaki en büyük üçüncü limanına sahip. Şehre gelen turistlerin gezdiği noktalar arasında yer alan İskenderun Sahil, birçok kafe, restoran ve eğlence mekanlarıyla da beğeni topluyor.

10. Musa Ağacı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hz. Musa'nın Hızır Aleyhisselam ile buluştuğu yer olarak rivayet edilen Hıdırbey Köyü, Hatay'a gelenlerin gezdiği yerler arasında bulunuyor. Hz. Musa'nın elindeki asasını toprağa dikmesi sonucu oluşan bu ağaç, tam 3000 yıldan fazla yaşıyla görenleri şaşkına çeviriyor. Birçok medeniyete şahit olan bu ağaç, 7 metre yüksekliği ve 7.5 metre çapıyla hayranlık uyandırıyor.

11. St. Simon Manastırı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

M.S. 6. yüzyılda inşa edilen St. Simon Manastırı, ilk Hristiyanlık zamanlarında Hatay'ın en önemli hac merkezlerinden biriydi. Samandağ ve Defne ilçeleri arasında yer alan bu manastır, Aziz Simeon'un bir kaya üzerinden inzivaya çekildiği yer olarak dikkatleri üzerine topluyor. Hatay gezinizde kesinlikle görmeniz gereken bu manastır, kesme taşlardan hac şeklinde inşa edilmiş olmasıyla da hayranlık uyandırıyor.

12. Çevlik Plajı

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en uzun kumsalı olarak bilinen Çevlik Plajı, 14 kilometre uzunluğuyla Dünya'nın da en büyük ikinci plajı olmasıyla ilgi görüyor. Akdeniz'in en güzel plajı olarak dikkat çeken bu kumsal, Hatay'ın turistik yerleri arasında bulunuyor. İncecik kumsalı ve tesisleriyle giden herkesin memnun olduğu Çevlik Plajı, Samandağ ilçesinde bulunuyor.

13. Eski Antakya

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Antakya'nın dar sokaklarında geçmişe yolculuk yapmanızı sağlayan Eski Antakya, Hatay'a geldiğinizde kesinlikle gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Antakya'nın eski evlerini görebileceğiniz sokaklarıyla hayran bırakan eski Antakya, özellikle fotoğraf tutkunlarının Hatay'da en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

14. Asi Nehri

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Hatay için oldukça önemli olan Asi Nehri, 380 kilometre uzunluğuyla dikkat çekiyor. Antik dönemde Orontes olarak bilinen Asi nehri, şehrin tarım arazilere can suyu oluyor. Üzerinde bulunan taş köprülerle de hayranlık uyandıran bu nehir, Türkiye ve Suriye sınırında bulunuyor. Birçok efsaneye konu olan Asi Nehri, Dünya'nın tersine akan tek nehri olmasıyla da birçok kişiyi kendisine çekiyor.

15. Cin Kule

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Cenevizliler tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen Cin Kulesi'nin ilk hali zamana yenik düştüğü için 1577 yılında yeniden inşa edilmiş. Deniz kıyısında yer aldığı için harka bir manzara sunan bu kule, Hatay'da gezmeniz gereken tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

16. Meryem Ana Havuzu

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Efsanelere göre Hz. Meryem'in yüzdüğü bu doğal havuz, Dünya'nın dört bir yanından turist çekiyor. Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen bu havuz, yemyeşil doğasıyla da hayranlık uyandırıyor. Hatay'da gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu doğal havuz, yabancı turistlerin şehirde uğrak mekanı oluyor.

17. Vakıflı Köyü

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

Türkiye'deki tek Ermeni köyü olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Vakıflı Köyü, Suriye sınırına 30 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. İnsanları ve tarihi köy evleriyle gidenleri kendisine hayran bırakan bu köy, özellikle fotoğraf sanatıyla uğraşanların ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

18. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Hatay'da Gezilmesi Gereken Yerler

1574 yılında Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu külliye, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş eserler arasında yer alıyor. Medrese, cami, hamam, kervansaray ve pazar alanıyla oldukça geniş bir yeri kapsayan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Hatay'a gittiğinizde kesinlikle gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum