Gürcistan'a Gidildiğinde Mutlaka Gezilmesi Gereken 22 Yer

Gürcistan, Kafkasya'nın güneyinde bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan stratejik açıdan önemli bir ülkedir. Yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı ülkenin yüz ölçümü alanı, tam 69.700 kilometrekaredir. Başkenti ülkenin en kalabalık merkezi olan Tiflis şehridir. Uzak ve yakın tarihi çalkantılarla geçen bölgede birçok devlet hakimiyet kurmuştur. Bu durum Gürcistan'da tarihi ve kültürel açıdan birçok yapının oluşturulmasına zemin hazırlamıştır.
Ülkemizin komşularından bir tanesi olmasından dolayı ülkemizden birçok kişinin Gürcistan'ın gezilip görülmesi gereken yerlerini merak ediyor. Türkiye'den Gücistan'a kimlik ile geçiş yapılabildiğinden dolayı da birçok tatilci yılın her döneminde bu ülkeye seyahat ediyor. Gürcistan tatiline çıkmak isteyenler için hazırladığımız içeriğimiz, ülkenin gezilecek görülecek yerlerinden oluşuyor. İşte, sizler için özenle hazırladığım Gürcistan tur rehberi ve Gürcistan'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin listesi...
Gürcistan'da Görülmesi Gereken En İyi 22 Yer
İşte Gürcistan'a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler...
1. Narikala
Ülkenin başkenti Tiftlis'in en hakim noktalarından birine konumlandırılan Narikala, antik bir kale. Shuris-Tsikhe'nin MS 300'lü yıllarda oluşturduğu kalenin üst tarafında Aziz Nikolas Kilisesi de bulunmaktadır. Farklı uygarlıkların da eline geçen kale, Moğollar tarafından 'Narin Kale' olarak isimlendirilmiştir. Gürcistan'ın en tarihi yerlerinden biri olarak bilinen ve yüzlerce yıla meydan okuyan Narikala turistlerin en çok ziyaret ettiği yerdir.
2. Uplistsikhe
Gürcistan'ın doğusundaki Şida Kartli merkezine bağlı Gori İlçesi'nde yer alan ve kaya oymalarından meydana gelen Uplistsikhe, antik bir sitedir. Erken Demir Çağı ve Geç Ortaçağ'a ait birçok yapı içeren bu site, Anadolu ve İran kaya kültürlerinin çeşitli stillerinin eşsiz kombinasyonunun Hıristiyan kültürü ile sentezinden oluşan Uplistsikhe 'Lord'un Kalesi' demektir. Ülkede kurulan eski uygarlıklar döneminde siyasi ve dini merkezlerden biri olarak dikkat çeken bölge, tam 8 hektarlık alanı kapsamaktadır. 2007 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'ne eklenen antik kent Gürcistan'ın turistik yerlerinden biridir.
3. Tiflis
Gürcistan'ın başkenti olan Tiflis, kesinlikle gezilmesi, görülmesi gereken şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Gürcistan'ın en fazla turist ağırlayan şehri olarak da bilinen Tiflis, camiden kliseye kadar birçok tarihi yapısıyla ülkenin en cazip şehri arasında bulunuyor. Kutsal Tepe, Çinili Hamam, Tiflis Kalesi, Sioni Katedrali gibi birçok önemli yapıya ev sahipliği yapan Tiflis, doğal güzellikleriyle de beğeniliyor.
4. Svetitshoveli Katedrali
Ülkenin köklü merkezlerinden Mtsheta'da bulunan Svetitshoveli Katedrali, bir Gürcü-Ortodoks kilisesidir. 4. yüzyılda Kral III. Mirian tarafından yaptırılan sivri bir kubbeye sahip olan Svetitshoveli Katedrali, başkent Tiflis'te yer alan Kutsal Üçleme Katedrali'nden sonra ülkenin ikinci en büyük kilisesidir. Katedralin harabeleri üzerine 11. yüzyılda mimar Arsukisdze tarafından yeni bir dini yapı inşa edilmiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan 1000 yıllık şahane katedralin her noktası tarih kokmaktadır. Gürcistan'ın turistik noktalarından biri olan Svetitshoveli Katedrali mutlaka görülmelidir.
5. Batum
Gürcistan'ın ikinci en çok ziyaret edilen şehri olan Batum, Türkiye'ye olan yakınlığından dolayı da özellikle Karadenizlilerin tatil için tercih ettiği şehirler arasında yer alıyor. Tarihi binaları, doğası ve uzun sahiliyle kendisine çeken Batum, Artvin Sarp Sınır Kapısına 20 kilometre uzaklıkta. Gittiğinizde birçok Türk yatırımcıyla karşılaşma olasılığınız yüksek olan bu şehirde kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında Alfabe kulesi, Ali ve Nino Heykeli, Astronomik Saat ve Medea Heykeli oldukça fazla dikkat çekiyor.
6. Kazbek Dağı
Kafkas Dağları sırasının en yüksek zirvelerinden biri olan Kazbek Dağı'nın doruk noktası 5,054 metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Uzun zaman önce sönen bir yanardağ olan Kazbek Dağı, Gürcistan'la özdeşleşmiştir. Rusya tarafından da gözlemlenen efsane dağ, Aleksandr Puşkin ve M.Y. Lermontov gibi önemli yazarların eserlerinde de işlenmiştir. Kazbek Dağı bölgeye gelen dağcılık meraklılarının da ilgisini çeken önemli dağlar arasındadır.
7. Kutaisi
Gürcistan'ın 4 bin yıllık şehri olan Kutaisi, ülkenin en büyük ikinci kenti olma özelliğine sahip. Dünya'nın en eski şehirleri arasında bulunan Kutaisi, Bagrati Katedrali ve Gelati Manastırı gibi UNESCO listesinde yer alan birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Doğal güzellikleriyle de gelen turistleri memnun eden bu şehir, Tiflis ve Batum'dan sonra kesinlikle görülmesi gereken şehirler arasında bulunuyor.
8. Sameba Katedrali
Kutsal Üçleme Katedrali adıyla da bilinen ve başkent Tiflis'te bulunan Sameba Katedrali, bir Gürcü-Ortodoks kilisesidir. 1995 ve 2004 yılları arasında inşa edilen ibadethane, Gürcü mimar Archil Mindiashvili tarafından tasarlanmıştır. Dünyanın en büyük katedralleri arasında gösterilen Tiflis Sameba Katedrali, Gürcü cross-dome mimari stiliyle oluşturulmuştur. Gürcü kilise mimarisinin hakim geleneksel stillerinin sentezi olarak görülen katedralde, Bizans tonlarına da rastlanmaktadır. İnşa edildiği tarihten itibaren başkentin sembolü haline gelen dini yapı, Gürcistan'ın görülmesi gereken yerlerindendir.
9. Monument Ali and Nino
Batum'un simgesi haline gelen Ali ve Nino heykeli, kitaplara ve filmlere konu olan aşkın sembolleridir. Müslüman olan Ali ve Hristiyan olan Nina'nın zorlu aşk mücadelesini simgeleyen ve onların '' Kavuştuk ve ayrılık yok artık'' dediği anda tekrar ayrılmasını betimleyen bu heykel, her akşam 7'de birbirine kavuştuktan 10 dakika sonra tekrar ayırılıyor.
10. Bagrati Katedrali
Dormition veya Kutaisi Katedrali gibi isimlerle de anılan Bagrati Katedrali, ülkenin Imereti bölgesindeki Kutaisi kentinde bulunuyor. Ortaçağ Gürcü mimarisinin başyapıtı olan Bagrati Katedrali, 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Kral III. Bagrat'ın emriyle inşa edildiği için bu ismi alan manevi yapı, yüzyıllar boyunca Gürcü-Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermiştir. 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan katedral, harabe vaziyetindeyken 2013 yılında mimar Andrea Bruno tarafından aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Gürcistan'ın en meşhur yapılarından biri olan Bagrati Katedrali'ni görmeden ülkeden ayrılmayın.
11. Stalin Museum
Stalin Museum, Sovyetler Birliği'nin lideri konumuna kadar yükselen Gürcü asıllı Mareşal Joseph Stalin'in hayatına adanan bir müzedir. Stalin'in doğum yeri olan Gori'de bulunan bu müze, 1957 yılında hizmete açılmış. Stalin'in eşyalarına, fotoğraflarına, heykellerine ve hakkında yazılan gazete makalelerine ev sahipliği yapan biyografik müze, Gürcistan'ın en turistik yerlerinden biridir. Dünyanın en büyük liderlerinden biri olarak gösterilen Stalin hakkındaki bütün bilgilere ulaşabileceğiniz bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.
12. Vardzia
12. yüzyılın ortalarında yapılan yer Vardzia, bir mağara manastırıdır. Mural çizimler, oryantal Bizans ve Romanesk tarzı ikonostazların yer aldığı Vardzia, fantastik görünütüsle gelen herkesi büyülüyor. Manastırın sadece 300 dairesi ziyarete açık olmasına rağmen, ziyaretçilerin çoğu hepsini gezmek için yeterli vakit bulamıyor. UNESCO Dünya Miras Listesine eklenen Vardzia, tünellerde bulunan bazı eski borularda içilebilir su olmasıyla turistlerin dikkatini çekiyor.
13. Dadiani Sarayı
Gürcistan'ın en görkemli yapıları arasında yer alan Dadiani Sarayı, kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 100 yıldan fazladır müze olarak hizmet veren bu saray, bünyesinde Fransız eserlerini de barındırıyor. Kafkasya'nın en seçkin sarayları arasında gösterilen Dadiani Sarayı, mimarisi ve geniş bahçesiyle de ziyarete gelenlerin beğenisini topluyor.
14. Ananuri Fortress Complex
Tiflis'te yer alan Ananuri, sarp bir tepe üzerine inşa edilmiş kaledir. 1827 yılında yaptırılan bu kale, şehrin en çok dikkat çeken noktaları arasında bulunuyor. Nehir manzarasıyla hem akşam hem de gündüz vakti eşsiz manzara sunan bu kale, birçok savaş izlerine sahip.
15. Gergeti Teslis Kilisesi
Gürcistan'ın en eski kiliseleri arasında yer alan Gergeti Teslis Kilisesi, Gergeti köyünde yer alıyor. Buzul dağın en tepesine inşa edilen bu kilise, 2170 rakıma sahiptir. Bu sebeple dünyanın en yüksek yerine inşa edilen bu kilise, doğası ve mimari yapısıyla Gürcistan'da mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.
16. Bridge of Peace
2010 yılında açılı yapılan Bridge of Peace, tamamen camdan bir yaya geçidi köprüsüdür. Kura nehri üzerinde yer alan bu köprü ışıklandırmasından dolayı da özellikle akşamları birçok turistin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Tiflis'in en dikkat çekici yapıları arasında bulunan bu köprü, mimarisiyle de oldukça dikkat çekicidir.
17. Batum Botanik Bahçesi
Batum'un kuzeyinde yer alan Batum Botanik Bahçesi, Dünya'nın en büyük botanik bahçeleri arasında yer alıyor. 5 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapan bu botanik bahçe, doğal güzelliğiyle Gürcistan'da kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca 1914 yılında ölen Krasnov'un evi ve mezarının da yer aldığı bu bahçe, sahiliyle de dikkat çekiyor.
18. Özgürlük Meydanı
Tiflis'te eski kentin meydanı olan Özgürlük Meydanı, Gürcistan'ın en ünlü meydanı. Oldukça turistlik bir bölge olan Özgürlük Meydanı, ünlü markalarıyla da alışveriş yapmak isteyen Turistlerin uğrak noktaları arasında bulunuyor.
19. Kartlis Deda
Tiflis'in 1500. yıl dönemi için 1958 yılında dikilen Kartlis Deda anıtı, Sololaki Tepesi'nde yer alıyor. Alüminyum materyalinden oluşturulan heykel, Gürcü yerel kıyafetleri giyinen bir kadın sembolize ediyor. 20 metre yüksekliğindeki kadın heykelinin bir elinde kılıç, diğer elinde ise şarap kasesi yer alıyor. Tas figürü, ülkeyi dostça ziyaret edenlere şarap ikram edileceği ve onlara iyi davranılacağını sembolize ederken, kılıç şekli ise ülkeye düşmanca tavır takınanlara gereken dersin verileceği olarak yorumlanıyor. Ülkenin önemli heykeltıraşlarından Elguca Ameşukeli'nin Tiflis'e armağan ettiği anıt Gürcistan gezi rehberinizde muhakkak yer almalıdır.
20. Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in güney eteklerinde bulunan Gürcistan Ulusal Botanik Bahçesi, muazzam bir bahçe. 161 hektarlık alana sahip olan botanik bahçe, 4500 civarında bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Kuruluşu 1625 yılına dek uzanan bu botanik bahçe "kale bahçeleri" ve "Seidabad bahçeleri" gibi isimlerle de anılıyor. 18. yüzyılın sonunda İran işgali yıllarında tahrip edilen bu bahçe, 1845 yılında Tiflis Botanik Bahçesi olarak yeniden canlandırılmış. İçerisinde yapay şelalelerin de bulunduğu botanik bahçe, Gürcistan gezisinde rahat bir nefes almak isteyenlerin huzur ve keyif bulduğu mekanlardandır.
21. Gonio Kalesi
Gonio Kalesi veya bir diğer adıyla Apsaros Kalesi, Roma dönemine ait bir kaledir. Türkiye Gürcistan sınırının 4 km kuzeyine konumlanan bu kale, bir zamanlar Osmanlı topraklarında olmasıyla da oldukça önemlidir. On iki havariler arasında yer alan Aziz Matthias'ın mezarının da bu kalede olduğu söylenmektedir. Günümüzde hala arkeolejik kazıların devam ettiği bu kale özellikle tarihe meraklı olan turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
22. Rabati Kalesi
Ahaltsihe şehrinde yer alan Rabati Kalesi, 9. yüzyılda Lomsia Kalesi olarak inşa edilmiş. Osmanlı topraklarına geçtiği zaman oldukça fazla değişikliğe uğrayan bu kale, özellikle savunma amaçlı birçok özellikle donatılmış. 2011 yılında yeniden restore edilen bu kale, şehrin en turistlik bölgeleri arasında bulunuyor. Şehri tepeden görebilmenizi sağlayan bu kale, tarihiyle çok dikkat çekiyor.