Kültürün Başkenti Gaziantep'te Gezilecek En Güzel Yerler

Antik Çağlardan beri yaşamın olduğu ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantep, köklü kültürü sayesinde birçok tarihi mekana sahip. İpek Yolunun üzerinde yer almasından dolayı ticari olarak her zaman önemli bir değere sahip olan Gaziantep, yemek kültürüyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği mücadeleden dolayı Gazi unvanı alan bu şehir, UNESCO ''Dünya Gastronomi Şehri'' olarak koruma altında bulunuyor.
Tüm bunlardan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz, Gaziantep'e gitmek isteyenler için rehber niteliği taşıyor. Şehrin gezilip görülmesi gereken yerlerinden oluşturduğumuz listemiz, Gaziantep'in en turistik noktalarını barındırıyor.
Gaziantep'te Gezilmesi Gereken 20 Yer
İşte Gaziantep'te gezilip görülmesi gereken yerler...
1. Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep'e gittiğinizde görmeniz gereken yerlerin başında gelen Bakırcılar Çarşısı, bakır işçiliğinin yapıldığı atölye ve dükkanlardan oluşuyor. Antep için oldukça önemli bir yere sahip olan bakır eşyalar, gelen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Ayrıca sadece bakır değil baharat ve yemeni gibi ürünlerinde satıldığı Bakırcılar Çarşısı, 16. yüzyıldan beri sapa sağlam ayakta kalmayı başarmış.
Bakırcılar Çarşısı Hakkında Bilgiler
2. Gaziantep Kalesi
Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi, şehrin simgelerinden biri. Oldukça eski olmasına rağmen çok iyi şekilde korunmuş olan bu kale, Roma döneminde şehre giriş çıkışları gözetlemek için kullanılmış. Öğrenci ve öğretmenlerin ücretsiz bir şekilde gezebildiği ve Gaziantep'i tepeden görebileceğiniz bu kale, Şahinbey'de yer alıyor.
3. Zeugma Antik Kenti
Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti, Büyük İskender'in generali I. Seleukos tarafından kurulmuş. Fırat Nehri kıyısında yer alan bu antik kent, uzun yıllar kurucusunun adıyla anıldıktan sonra Roma imparatorluğuna geçmesiyle birlikte Zeugma adını almış. Dünya'ca ünlü ''Çingene Kız'' olarak bilinen mozaiğinde çıktığı bu antik kent, Gaziantep'te görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
4. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
17. yüzyıldan beri çocukların oynadığı oyuncakların sergilendiği ve geçmişe ışık tutan bu müze, Sunay Akın küratörlüğünde hayata geçirildi. 600'e yakın oyuncağın bulunduğu Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Şahinbey mahallesinde ki eski bir Antep evinde sergileniyor. Gaziantep'e ailecek gittiğinizde kesinlikle çocuğunuzu gezdirmeniz gereken bu müze, Türkiye'nin 4ç oyuncak müzesi olmasıyla da dikkat çekiyor.
5. Rumkale
Gaziantep'e gidenler tarafından en çok merak edilen turistik yerler arasında bulunan Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı'nın bir araya geldiği noktada konumlanıyor. Hristiyanlar için oldukça önemli olan bu bölge, Hz. İsa’nın havarisi olan Yohannes’in buraya gelip dinini yaymaya çalıştığı biliniyor. Orta çağ dönemine ait mimari yapıya sahip olan bu kale, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları, kuyu ve hendek gibi kalıntıları bünyesinde barındırıyor.
6. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Gaziantep'e gittiğinizde görmeniz gereken müzeler arasında bulunan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, savaş döneminde halkın verdiği mücadeleyi en iyi şekilde gözler önüne seriyor. Mağaraya sahip iki binadan oluşan bu müze, bal mumu heykeller eşliğinde canlandırmalarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
7. Karkamış Antik Kenti
Fırat'ın battı kısmında bulunan ve bir kısmının Suriye topraklarında yer aldığı Karkamış Antik Kenti, M.Ö 1000 yılına yani Erken Bakır Çağına ışık tutuyor. ''Gaziantep'te nereyi gezmeliyim?'' diye düşünenlerin kesinlikle görmesi gereken yerler arasında bulunan bu antik kent, şehrin merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Burada yapılan kazılarda çıkartılan eserler ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
8. Zincirli Bedesten
Gaziantep'e gelen turistlerin en çok gezdiği yerler arasında bulunan Zincirli Bedesten, 18. yüzyıldan beri ayakta kalmayı başarabilen sayılı bedestenler arasında bulunuyor. Antepliler tarafından Kara Basamak Bedesteni olarak da adlandırılan bu tarihi çarşı, baharat, yöresel ürünler ve el işliğinden yapılan eşyaları bulabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
9. Zeugma Mozaik Müzesi
Dünya'nın 2. büyük mozaik müzesi olan ve bu sebeple hem yerli hem de yabancı birçok turistin ilgisini çeken Zeugma Mozaik Müzesi, özellikle ''Çingene Kızı'' mozaiği ile biliniyor. Oldukça büyük bir alana sahip olan bu müze, tarih severlerin kesinlikle Antep'te görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
10. Yesemek Açık Hava Müzesi
UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi, Hititler zamanında taş ocağı olarak kullanılmış. Zamanının en büyük taş ocağı olan bu antik kentte, taşlardan yapılmış birçok eser bulunuyor. Gaziantep'e geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken bu tarihi yer, İslahiye'de bulunuyor.
11. Pişirici Mescidi ve Kasteli
Dünya üzerinde sadece Gaziantep'te görebileceğiniz kastellerden biri olan Pişirici Mescidi ve Kasteli, Selçuklular zamanından kalma. Suyun taksim edildiği yer anlamına gelen kasteller, şehre yağan yağmur ve kaynak sularının biriktirilerek herkese dağıtılması amacıyla oluşturulmuş. Gaziantep'te ilginç yerleri keşfetmek isteyenlerin kesinlikle görmesi gereken bu kastel, loş ışıklar altında geçmişe götürüyor.
12. Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olmasıyla dikkat çeken Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 2002 yılından beri ziyaretçi çekiyor. Hayranlar alemine meraklı olanların veya çocuklarıyla Gaziantep'i gezmek isteyenlerin gitmesi gereken yerler arasında bulunan bu hayvanat bahçesinde 4000 hayvan yer alıyor. 250 farklı türe ev sahipliği yapan bu hayvanat bahçesi, 1000 dönümlük bir alanda yer alıyor.
Gaziantep Hayvanat Bahçesinde Hangi Hayvanlar Var?
13. Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep ve bölgesinde bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Gaziantep Arkeoloji Müzesi, şehrin gezilmesi gereken müzeleri arasında yer alıyor. Nesli tükenen Maraş filinin iskeletlerinin sergilendiği bu müze, Geç Hitit dönemine kadar çıkartılan eserlere sahip.
14. Kurtuluş Camii
1892 yılında Valide Meryem Kilisesi olarak inşa edilen ve daha sonra uzun yıllar boyunca cezaevi olarak kullanılmış tarihi bir yapıdır. 1980 yıllarında camiye çevrilen bu yapının çan kuleleri yarıya kadar yıkılarak yerine minare yapılmış. Hem tarihi hem de mimari olarak dikkat toplayan bu camii, Gaziantep'te görmeniz gereken yerlerden biri.
15. Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Yemek kültürüyle ön plana çıkan Gaziantep, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ne sahip. Şehrin mutfak kültürünün tanıtıldığı bu müze, özellikle gastronomi alanıyla ilgilenenlerin kesinlikle gezmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
16. Kaleoğlu Mağarası
Bir zamanlar taş ocağı ve ahır olarak kullanılan Kaleoğlu Mağarası, şimdilerde turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Tarihte yolculuk yapabileceğiniz ve Gaziantep'e özgü lezzetleri tadabileceğiniz bu mağara, otantik havasıyla da giden herkesi büyülüyor.
17. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün konakladığı bu ev, dönemin eşyalarıyla birlikte sergileniyor. Atatürk'ün kullandığı bütün eşyaların sergilendiği bu müze, Mustafa Kemal'in Gaziantep Bey mahallesine nüfusunu kaydettirmesine teşekkür olarak hazırlanmış. Gaziantep'te gezmeniz gereken yerler arasında bulunan bu müze, içeri girdiğiniz andan itibaren sizi geçmişe götürüyor.
18. Hamam Müzesi
1577 yılında yapılan Paşa Hamamı, Osmanlı mimarisine ve hamam kültüre dair birçok bilgi sunuyor. 2015 yılında yenilerek müze olan bu mekan, bal mumu heykellerle yapılan canlandırmalar sayesinde dönemin geleneklerine önemli bir ışık tutuyor.
19. Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi
Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi, kurtuluş mücadelesi sırasında Antep halkının emeklerini anlatıyor. Cephede ve şehirde halkın yaşadığı zorlukları en iyi şekilde gözler önüne seren bu müze, tarih sevenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
20. Tarihi Gümrük Hanı
1878 yılında yapılmış olan Gümrük Hanı, Osmanlı zamanında yolcuların konaklaması için inşa edilmiş tarihi bir yer. Tek avluya ve iki kata sahip olan bu han, şimdilerde el sanatlarının sergilendiği bir ''Yaşayan Müze''.
Gaziantep'te En İyi Baklava Nerede Yenir?