Evde Vücudunuzu Forma Sokmanın Yolları

Vücudu forma sokmak demek en başta sabretmek ve azmetmek demek. Bunu göze alabilmelisiniz. Yani bugün çok yorgunum, arkadaşlarımla randevum var gibi bahaneler veya bu ne ya hiçbir etkisi yok gibi ümitsizlikleri en baştan kaldırıp çöpe atacaksınız. Bu iş için bir müddet, dizilerinizi, programlarınızı, arkadaşlarınızı ve hatta ailenizi ikinci plana atmak zorundasınız. Kendiniz için daha iyi bir yaşam için bunu yapmalısınız. Olayın ikinci yüzü ise umutsuzluklarınızı başka işlerinize ayıracaksınız. Yani beşinci gün olduğunda hiçbir etkisi olmadı demeyeceksiniz. O sürede vücut kendini toparlama aşamasında olacağı için umutsuzluklarınızı başka bir işe ayırmanız gerekecek. Kısaca bu işin kilidi; hedefiniz ve sürekliliğiniz. Şimdi size söyleyeceğimiz püf noktaları düzenli ve azmederek uyguladığınız taktirde bedeninizi güzel bir forma sokabilirsiniz.

İp Atlama
İp atlamak bedeniniz için yapmanız gereken önemli spor aktivitelerinden tekidir. Ancak uzun zamandır bu tarz bir spor yapmadıysanız biraz zorlanabilirsiniz. İşte ip atlamanın size katacağı faydalar;

*İp atlarken kalbinizin ulaştığı atış hızı ile koşu yaparken ulaştığı hız eşittir. Bu nedenle koşmanın bedeninize sağladığı birçok faydayı ip atlamada sağlıyor.
*İp atlama kalp ve damar sistemlerini korur.
*Başta karın kasları olmak üzere baldırlar, kollar ve omuzları güçlendirir.
*Bedenin dayanıklılık ve koordinasyonunu arttırır.
*Kemik erimelerini minimuma indirerek kemikleri korur.
*Kaslarda genişleme ve büzülmeye sebep olduğu içinde vücuttaki atık ve toksinlerin vücutta kalmasını önler.
*Bir saat ip atlamanız karşılığında vücudunuz yaklaşık 800-1000 kalori kadar yakabiliyor. Böylece kilo vermeniz kolaylaşacak.

Squat Egzersizi
Fit bir vücuttaki en önemli özelliklerden teki kalçaların ve baldırların sık ve dik olmasıdır. Bunu yapmak için birçok yöntem ortaya koyulsa da en iyi sonuç vereni squattır. Peki squat nasıl yapılır:

Squat hareketini yaparken özellikle belin konumuna dikkat edilmeli. Her zaman ağırlık göğüs hizasının civarında olmalı. Altına girildiğinde dizler hafif kırık olmalı. Ağırlığı trapez kaslarının üzerine yerleştirmeli. Barı trapeze tam ortadan oturtularak dengesiz pozisyonlardan kaçınılmalı. Çökerken beli içe doğru, göbeği ön tarafa doğru çıkarmalı o esnada da kalçalar dışa doğru çıkarmalı. Çökerken kalça geriye doğru hareket etmeli, dizler ön tarafa hareket etmemeli. Yüz daima ileriye bakmalı. Ayak uçları ileriyi bakmalı ve ayaklar oynatılmadan çöküp kalkmalı.

Forward Lunge Egzersizi
Güçlü bacaklar elde etmek istiyorsanız lunge egzersiz çalışmaları tam size göre. Bu özel yöntem sayesinde majör kaslar çalışarak bacaklarınız istediğiniz boyuta ve güce ulaşacak. Lunge egzersizine başlamak için 2 hazırlık aşamanız var;
*Ayaklarınız bitişik olacak şekilde, iki adet dambılı yanınızda tutup ayakta durun.
*Dizler hafif kırılmış şekilde başınız yukarda, göğüsünüz dışarda başlayın.

Uygulama:
Mümkün olduğu kadar sağ ayağınızı bir adım geri atıp, her iki dizinizi kırarak zemine doğru çömelin. Başlangıç pozisyonuna geri dönmek için dizlerinizi ve kalçanızı uzatın ve her tekrarda bacaklarınızı değiştirin.
Not: Lurge egzersizi günlük 3-4 set yapılacak. Böylece bacak başına 12-15 tekrar yapılmış olacak.

Push Up (Şınav)
Vücudu kollar üzerinde kaldırıp indirme hareketi olan şınav için birçok kural vardır. İşte o kurallar:
*Ayak, baş ekseni her zaman düz olacak.
* Eller omuz genişliğinden biraz fazla açılacak.
*Yüz yere doğru küçük bir ileri açı ile bakacak.
*Şınavda iniş 1 saniye, kalma 1 saniye içinde olacak.

Mekik
Karın kaslarını sıkılaştırmak ve güçlendirmek için çekilen mekiği çoğu kişi yanlış çekiyor. Bu yanlışlar yüzünden ciddi sakatlanmalar yaşanabiliyor. Vücudumuzu forma sokmada olmazsa olmaz egzersizlerden teki olan mekiğin doğru çekilişi;

*Bütün egzersizlerde olduğu gibi mekikte de kendinizi 5 dakika ısıtın.
*Sert olmayan, yumuşakta olmayan düz bir zemin olmalı
*Ayaklarınız tamamen yere basacak ve elleriniz göğüs kafesinizden yana doğru açılarak elleriniz kafanızın arkasında kenetlenmeli
*Yukarı kalkarken nefes alınıp, inerken de nefes verilmeli ve karın kasları daima sıkı tutulmalı
*En çok yapılan yanlış ise mekik hızlı değil yavaş çekilmeli.
Not: Yeni başlayanlar kendini çok zorlamamalı.