BMW Yarış Arabalarını Tuvale Dönüştürme Akımı

BMW yarış arabalarını tuvalete dönüştürme akımı bu araba üzerinde başladı. Amerikalı sanatçı Alexander Calder, 1975 yılında arkadaşının bu arabasını tuval olarak kullandı. Oldukça beğeni toplayan bu çalışma, Le Mans'da yapılan bir yarışta görücüye çıktı.

Oldukça beğeni toplayan bu akımın ikinci temsilcisi Frank Stella oldu. Aracını geometrik desenlerle daha kesin bir görünüş kazandırdı.

1977 yılında Roy Linchestein, tuval olarak arabasını kullandı. Üzerine çizdiği şekillerde aracın gideceği yerler ve yönler bulunuyor.

Bundan iki yıl sonra ise Andy Warhol, yarım saat içerisinde aracını gökkuşağının yeryüzüyle birleşimini çizdi.

1982 yılında ise Viyanalı sanatçı Ernst Fuchs, oldukça ilginç bir çalışmaya imza atarak, aracı alev topuna çevirdi. Bu alev deseni o kadar beğenildi ki, BMW seri üretime geçme kararı aldı.

Robert Rosuchenberg, 1986'da aracı tam bir sanat tuvaline dönüştürdü. Eserin sağ tarafı İngres'in yapıtı, solunda Bronzinos'un yaptı bulunuyor. Ayrıca jantlar antik dönemin eserleriyle kaplı.

Avusturalyalı sanatçı Jagamara Nelson, bir haftada aracı Papunya sanatı ile kapladı.
Papunya Sanatı: Renkli kumlardan motifler oluşturarak resmetme sanatıdır.

1989'da Avustralyalı sanatçı Ken Done, aracın üzerini ülkesinin özelliklerini yansıtan renkler ve motiflerle kapladı.

Japonyalı sanatçı Mataza Kayama, "Kar, ay ışığı ve kirazlar" adlı çalışmasını, püskürtmeli fırça ile aracın üzerine işledi. Ayrıca çalışmasında altın da kullandı.

1990 yılında İspanyol sanatçı Manrique, çevreci bir düşünce ile aracı bu şekilde boyadı.

Dünyada sadece 8 bin adet bulunan BMW Z1 Caprio'yu 1991 yılında Alman sanatçı A.R. Penck, çizgi adamlarla baştan tasarladı.

Bu kez tuvale dönüştürülen BMW aracında bir kadının imzası bulunuyor. 1991 yılında Güney Afrikalı sanatçı Esther Mahlungu, yaşadığı yörenin Ndebeler sanatını aracın üzerine uyguladı.

İtalyan sanatçı Sandra Chia, farklı bir çalışma yaparak aracı izleyenlerin bakışlarını araca resmetti.

14. sanatsal otomobilde Amerikalı sanatçı David Hockney, farklı bir çalışmaya imza attı. Hockney, aracın içerisindekileri dışarı aktararak oldukça ilginç bir çalışma yaptı.

Tuval olarak kullanılan BMW arabalarında ikinci kadın imzası Amerikalı sanatçı Jenny Holzer'den geldi. Holzer, diğer sanatçılar gibi yaşadığı kültüre ve yöreye özel bir şeyler çizmek yerine kendi ideolojisindeki en önemli söz olan "Beni kendi hayallerimden koru" sözünü yazdı. Sanatçı bu sözü araca parlak folyolarla yazdı.

16. ve sonuncu tasarımsal otomobil, 2010 yılında Amerikalı sanatçı Jeff Kons'tan geldi. Kons, aracın dururken dahi dinamik bir enerjiye sahip olduğunu resmederek, yarış arabalarının gücünü ortaya koymayı amaçladı.
Kaynak: http://www.dw.com/tr/sanat-eseri-otomobiller/a-18803441