Bebeklerde Boğulma ve İlkyardım

Bebeğiniz çırpınıyor ise, rengi morarıyor ise, nefes borusu ve boğazında tıkanma var ise hemen müdahale etmelisiniz.

Bebeklerinize katı yiyecekler vermek için aceleci davranmayın. Özellikle 6 ayı dolana kadar katı gıdalar yerine, mama ve püre gibi rahat yiyecekleri gıdaları vermeniz önerilir.

Çocuklarınız için edineceğiniz oyuncaklara dikkat etmelisiniz. Boğulma tehlikesi yaratacak oyuncakları tercih etmeyin ve çocuğunuzu gözetimsiz bırakmayın. Bebeğinizin yakınında düğme, pil gibi tehlikeli nesnelerii bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeğinizde en önemli boğulma belirtileri olarak; nefes alırken güçlük çekmek, göğüs kafesinin içeri doğru çekilmesi, bilinç kaybı, ses çıkarma ve ağlama gibi becerileri kaybetme, öksürüklerde gariplik ve hırıltılı soluk alıp verme gibi maddeleri söyleyebiliriz:

Boğulma tehlikesi yaşayan bebeğe nasıl müdahale edilmeli?
İlk olarak bebeğinizi baş aşağıya çevirin ve sert bir şekilde sırtına vurun, boğulmasına sebebiyet veren maddenin, çıkıp çıkmadığını kontrol edin.

Sonuç alamazsanız, bebeğinizi sırt üstü yatırın ve dik bir şekide olan parmaklarınızla göğüs kafesinin tam ortasına baskı uygulayın.

Başka bir yöntem ise, bebeğinizi sırt üstü set bir zemine yatırın. Bir elinizle alnına baskı yapın, diğer elinizle yuttuğu cismi görebiliyorsanız elinizle çıkarmaya çalışın. Cismi göremiyorsanız, dokunmayın.

Bebeğinizin bilincinin yerinde olduğunu anlıyorsanız, objeyi sıkmayın veya çekmeyin.

Bebeğinizin nefes almasında ciddi bir problem var ise, hemen yardım çağırmalısınız.

112'yi arayarak yardım isteyin. Unutmayın, bebeğinizin beynine 4 dakikadan fazla oksijen gitmemesi, ciddi sorunlara yol açar.