Agorafobi Nedir? Agorafobi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bazı alanlara girmekten korkmaya neden olan agorafobi, hayatımızı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde agorafobi ne demek, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl yenilir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte agorafobi hakkında bilinmesi gerekenler...
Agorafobi Nedir?
En sık görülen fobiler arasında olan agorafobi kelime anlamıyla alan korkusudur. Agorafobi vakalarında, yalnız başına kalamamak, yalnız sokağa çıkamamak ve kalabalık yerlere gidememek durumları görülmektedir.
Kişiler yalnız kaldıklarında karşılaşacakları olaylarla baş edemeyeceklerini düşünürler. Bu nedenle bu ortamlardan uzaklaşmaya çalışırlar. Kaçmanın zor olduğu anlarda ise korku ve endişe duygularını aşırı derecede yaşarlar.
Agorofobi hastaları bir daha çıkamayacağını düşündüğü için bazı yerlere gitmekten korkmaktadır. Bunlar marketler, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları, alışveriş merkezleri, tüneller, asansörler, uçaklar, otobüsler, basık odalar ve tek başına kalabilecekleri ortamlardır.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
Agorofobi hastaları alan korkusu yaşadıkları zaman bazı duygusal ve fiziksel değişiklikler yaşarlar. Bunlar kalp çarpıntısı, hızlı soluk alıp verme, göğüste ağrı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, korku, mide bulantısı, ölecekmiş ve bayılacakmış hissi, endişe, karıncalanma ve uyuşmadır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri bir yere gittiğinizde kendinizde görüyorsanız sizde de agorafobi vardır. Bu durumda bir an önce yanınızdaki kişiye durumu haber vermeli ve kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yere gitmelisiniz. Daha sonra ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.
Agorafobi Neden Oluşur?
Agorafobi 3 farklı nedenden dolayı oluşmaktadır. Bunlar biyolojik faktörler, genetik faktörler ve psikososyal faktörlerdir. Biyolojik faktörler, sinir sistemindeki bağlantılarda meydana gelen sorunlardan dolayı oluşmaktadır.
Genetik faktörler ise ailesinde agorafobi bulunan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirtmektedir. Psikososyal faktörler de çocukluk döneminde yaşanan bazı olaylardır. Bu sebeple çocukluk döneminde ebeveyn kaybı yaşayan bir bireyin erişkinlikte agorafobi rahatsızlığını yaşaması muhtemel bir durumdur.
Agorafobi Tedavisi
Rahatsızlığı olan kişi uzman bir psikoloğa başvurmalıdır. Uzman kişi, vakanın durumuna, derecesine ve rahatsızlığın çıkış nedenine göre tedavi yöntemini belirlemelidir. Tedavi süreci belirlendikten sonra hasta ve doktor iş birliği içinde olmalıdır.
Bu hastalığın iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Doktorun düzenlediği tedavi süreci aksatılmamalıdır. Vakaların çoğunda tedavi kesin olarak işe yaramaktayken, çok az bir kısmında ise olumlu yanıt alınmamaktadır. Bu durum tedavi süresini arttırarak daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini bize hatırlatmaktadır.
Agorofobi tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem ise bilişsel davranışçı terapidir. Bu yöntemde vakalar hastalığı hakkında bilinçlendirilir. Kişiye kaygı veren ve endişe duymasına neden olan durumların mantıklı karşılıklarla yer değiştirmesi sağlanmaktadır.