10 Soruda Şizofreniyi Tanıyalım

Şizofreninin Anlamı Nedir?
Şizofreni kalıtsal ve ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. Akıl hastalığı olarak bilinir. Diğer bir tanımla beyin fonksiyonlarında meydana gelen bozukluk olarak bilinir. Tıpta kullanılan bir diğer ismi de beyin hastalığıdır.

Şizofreni Kaç Yaşında Görülür?
Şizofreninin ortaya çıkma yaşları genellikle 15- 30' dur. 45 yaşından sonra ise görülme ihtimali çok düşüktür.

Çocuklarda Şizofreni Görülür mü?
Şizofreninin çocuklarda görülme olasılığı çok nadirdir. Ancak nadir de olsa 5 yaşından büyük çocuklarda şizofreniye rastlanmıştır. Şizofreni çocuklukta ergenlikten önce ortaya çıkmaz. Burada dikkat edilmesi gereken ergenlikte ortaya çıkan şizofreniye tanı koymanın çok güç olmasıdır çünkü ergenlikte değişen karakter ve hareketler şizofreni ile karıştırılabilir.

Şizofreni Kadınlarda Mı Erkeklerde Mi Çok Görülür?
Şizofreni kadınlarda da erkeklerde de eşit bir şekilde görülür. Sadece erkeklerde görülen şizofrenide erkeklerin şikayetleri erken yaşlarda ortaya çıkabilir.

Şizofreni Nedenleri Nelerdir?
Şizofreninin nedenleri tam olarak belirlenememiştir. Ancak şizofreniye neden olan bazı faktörler belirlenmiştir. Bunların en başında genetik faktörler gelir. Anne, babası, kardeşi şizofreni olan kişilerin de şizofreni olma olasılığı yüzde 10 dur. Bazı araştırmalara göre ise şizofreninin beyindeki kimyasalların bozulması sonucu ortaya çıktığı belirlenmiştir.

Şizofreni Nasıl Ortaya Çıkar?
Şizofreni çok yavaş gelişen bir hastalıktır. Şizofreni belirtileri ise çok uzun süre fark edilemeyebilir. Yavaş yavaş ilerlemesine ise aşamalı başlangıç adı verilir. Nasıl yavaş ilerleyebilirse birden de ani değişiklikler de görülebilir. Bunun adı da ani başlangıçlı şizofrenidir.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni belirtileri çeşitlilik gösterir. Bazı belirtiler çok şiddetli olup, bazıları da belli belirsiz olabilir. Belirtiler ' getirdiği' ve ' götürdüğü' olarak ikiye ayrılır. Getirdiği belirtiler pozitif belirtiler denir. Bu belirtiler ise normal sağlıklı bir insanda görülmeyen davranışlardır. Gerçek hayattan kopmuş davranışları içerir. Bu ve bunun gibi belirtiler ortaya çıkıp birden bire de kaybolabilir. Şizofreni hastalarında görülebilecek diğer belirtiler;
- Karmaşık ve bozuk düşünceler.
- Garip güçlerinin olduğuna inanırlar.
- Halüsinasyonlar görürler.
- Hastalığını kabullenmezler.

- Anlamsız konuşmalar yapabilirler. Konuşma bozuklukları görülür.
- Günlerce hiç konuşmadan, kıpırdamadan durabilirler.
- Duygu farklılıkları gösterirler. Aşırı duygusallık, aşırı sinirlilik, kızgınlık, kaygı gibi.
- Benlik duyguları kaybolur. Beden olarak var olmadıklarını düşünürler.
- Tamamen içine kapanık olabilirler. Başka insanlardan kaçabilirler.
- Sağlıklarına önem vermez ve kişisel temizliklerini yapmazlar.

Şizofreni Hastaları Tehlikeli Olabilirler mi?
Şizofreni hastaları ilaçlarını almadığı takdirde başka insanlara karşı tehlikeli hale gelebilirler. Ancak bu durum çok sık görülmez. Şizofreni hastalarının zarar verdiği kişiler arasında ise genellikle yakın akrabaları bulunur.

Şizofreninin Tedavisi Var Mıdır?
Şizofreni hastalığının kesin bir çözüm sunan tedavisi yoktur. Çeşitli ilaçlarla en azından halüsinasyon, ajitasyon gibi şikayetler azaltılabilir. Tedavi gören şizofreni hastaları ilerlemeler kaydetseler de tamamen iyileşemezler.

Şizofren Olan Bir Kişiye Karşı Nasıl Yaklaşmalısınız?
Şizofreni hastalığı olan kişilerin yakınlarının yapacakları ilk şey, şizofreninin ortaya çıkardığı belirtilerden en az zararla etkilenmesi için ona yardımcı olmaktır. Onunla sabırlı bir şekilde sakin konuşmak, ona sevginizi göstermek, ilaçlarını alıp almadığını kontrol etmek yapılması gereken diğer şeylerdir.